کتاب خواجه قنبر در دیوان خواجه شیراز به قلم سید عباس موسوی مطلق، شامل دريافت ها و اشاراتي از برخي غزليات عالم عارف، شاعر عاشق، جناب خواجه شمس الدين محمد حافظ در خصوص مولي الموحدين امام العارفين علي بن ابي طالب عليه السلام است.کتاب حاضر در چند فصل شامل: مذهب حضرت حافظ ، دريافت ها، اشارات و كنايات، حوض كوثر در دیوان حافظ، طوبی در دیوان حافظ، حافظ و کلمات امیر المؤمنین (ع) در نهج البلاغه و ساقی در دیوان حافظ تنظيم و به زيور طبع آراسته شده است.نگارنده پس از ذکر دلایلی در رد سنی بودن حافظ، به صراحت نام حضرت علی (ع) در اشعار حافظ اشاره می کند که از آن جمله است: غلام شاه جهان، خواجه ی قنبر و قسام بهشت و دوزخ. در بخش دیگری از کتاب، دریافت هایی که از اشارات و کنایات حافظ در باب حضرت علی (ع) وجود دارد بازگو گردیده است.
کنایاتی نظیر: بار امانت، شیرین قلندر، شاه مردان و سر خدا. کوثر و طوبی در دیوان حافظ، تاثیرپذیری حافظ از کلام مولا امام علی (ع) و ساقی در دیوان حافظ به همراه مقدمهای از زندگینامهی حافظ در بیان آیتالله نجابت شیرازی از دیگر مباحث کتاب به شمار میآید.
بخشی از کتاب خواجه قنبر در دیوان خواجه شیراز را با هم می خوانیم
کسانی که ایمان آوردند، و کارهای شایسته انجام دادند، برای آنان زندگی خوش و با سعادت و بازگشتی نیک است.
عمار یاسر می گوید:
شنیدم رسول خدا صلی الله علیه و آله به علی علیه السلام می گوید:
یا علی! « طوبی » برای کسی است که دوستدار تو باشد و ولایتت را تکذیب نکند و دلیل بر این مطلب، سخن خداوند متعال است: « طُوبی لَهُم وَ حُسنُ مَاب »
عارف واصل، مرحوم حاج میرزا محمد اسماعیل دولابی قدس سره درباره ی طوبی فرموده: « طوبی درختی است در خانه ی زهرا علیهما السلام که هر شاخه اش در بهشت در خانه ی یک مؤمن است و او هر چه اشتها دارد، از آن شاخه بهره می برد. »
آیا آن محبتی که به خوبان داری، « طوبی» نیست؟
اگر خدا را دوست دارید، مال این شجره است. هر چه میل دارید، از آن می گیرید. هر وقت یادش می کنی، از هر غمی راحت می شوی.
دیدگاه خود را بنویسید