«مقدمهای بر انقلاب اسلامی» نام کتابی به نوشته « دکتر صادق زیباکلام» است که به بررسی انقلاب اسلامی و شرایطی که منجر به این انقلاب شد، میپردازد. با این حال اکثر کتب و آثاری که پیرامون انقلاب اسلامی ایران تاکنون انتشار یافته را میتوان کیفرخواستی علیه رژیم محمدرضا پهلوی خلاصه نمود. شاه سابق متهم است که در طول 37 سال سلطنتش سیاستهایی را به دستور اربابان خارجیاش (آمریکاییها وانگلیسیها) به اجرا در میآورد که باعث نابودی کشاورزی، صنعت و جلوگیری از پیشرفت کشور میشود. ضمن آنکه غربیها منابع غنی کشور ازجمله نفت ما را به تاراج میبردند. از سویی دیگر، سیاستهای فرهنگی آن رژیم در جهت مبارزه با اسلام و نفی فرهنگ ملی و اصیل مردم ایران بود و در عوض فرهنگ غربی و واپستگی فرهنگی به بیگانگان را ترویج میکرد. بالطبع آمریکا که نگران از دسترفتن منافعاش در منطقه بوده در جریان انقلاب اسلامی هم تا به آخر از شاه حمایت میکند اما علیرغم همه گشتوکشتارها و طراحی کودتا و سایر اقدامات شاه و آمریکاییها انقلاب پیروز میشود.
این کتاب آب سردی برروی بسیاری از پندارهای بالا میریزد. نویسنده نشان میدهد که تصورات ما پیرامون روابط رژیم پیشین با آمریکا نقش آمریکا در جریان انقلاب اسلامی، اسباب و علل به وجود آمدن انقلاب و بسیاری از باورهای دیگرمان درخصوص رژیم پهلوی خیلی با واقعیات همخوانی نداشته و بیشتر ساخته و پرداخته ذهنیاتمان میباشد.
کتاب مقدمهای بر انقلاب اسلامی نشان میدهد: شاه سابق نه یک مهره و کارگذار صرف قدرتهای خارجی، ازجمله آمریکا و انگلستان بود و نه سیاستهایی که به اجرا میگذارد دیکته شده از سوی لندن و واشنگتن بود. اگرچه پذیرش آن برای ما سخت است. او اتفاقاً از یک درجهای از استقلال برخوردار بوده. او نه با اسلام دشمنی خاصی داشت و نه به دنبال از بین بردن اسلام در ایران بود. مهمتر از همه اینجا رابطه او با غربیها و مشخصاً با آمریکا میباشد. کتاب نشان میدهد که نه این نظر که آمریکاییها در دوران انقلاب و تا به آخر از شاه سابق پشتیبانی میکردند درست است و نه عکس آن که از جانب طرفداران رژیم پهلوی و مخالفین انقلاب ترویج میشود, زیباکلام در این کتاب بدون تردید بسیاری از باورهای جاافتاده درخصوص رژیم شاه سابق و چگونگی تکوین انقلاب اسلامی را به زیر سؤال برده است.
دیدگاه خود را بنویسید