«فلسفه طنز» اثری از «جان موریل» است که «ترجمه محمود فرجامی» از سوی نشر نی انتشار یافته است. خنده چیست و شوخطبعی چگونه در تاریخ تکامل انسان به اینجا رسیده است؟ مهمترین تئوریها دربارهی خنده، طنز و شوخطبعی کداماند، چه میگویند و قوت و ضعف هرکدام در کجاست؟ رابطهٔ طنز با اخلاق چگونه است و جنبههای مثبت و منفی در زمینهی اخلاق کداماند؟ آیا میتوان طنز را یک تجربهی زیباییشناختی در نظر گرفت؟ علوم تجربی دربارهی خنده و شوخطبعی چه میگویند؟ جان موریل در این کتاب میکوشد با زبانی نسبتاً ساده به چنین پرسشهای مهمی دربارهی خنده و انواع شوخطبعی پاسخ دهد. او که استاد فلسفهی دین در کالج ویلیام اند مری در ویرجینیای آمریکاست، سالهاست که در مقام یکی از برجستهترین پژوهشگران و نظریهپردازان حوزهی طنز شناخته میشود.
جان موریل «موریال» ( به انگلیسی: John Morreall ) متولد اول فوریه سال ۱۹۴۷ درشهر نیویورک است. وی فارغالتحصیل دکتری فلسفه و استاد مطالعات دینی در کالج ویلیام و مری در ویرجینیا است. موریل در دانشگاههای دیگری چون دانشگاه نورث وسترن، سانتا کلارا، پنسیلوانیا و دانشگاه فلوریدای جنوبی به تدریس پرداخته است. او بنیانگذار انجمن بینالمللی مطالعات طنز (ISHS) است و از سال ۲۰۰۴ به مدت دو سال ریاست این انجمن را عهدهدار بود.
محمود فرجامی (متولد ۴ خرداد ۱۳۵۶ در شهر مقدس مشهد)، روزنامهنگار، نویسنده، مترجم، طنزپرداز و پژوهشگر طنز ایرانی است.
فرجامی در مقطع کارشناسی رشتهٔ کامپیوتر از دانشگاه آزاد مشهد و کارشناسی ارشد رشتهٔ حکمت و فلسفه اسلامی از دانشگاه آزاد تهران فارغالتحصیل شد. وی دانشآموخته ارتباطات (گرایش روزنامهنگاری) در مقطع دکترا از دانشگاه علوم مالزی است. پایاننامه دکتری او دربارهٔ انگیزههای تولید طنز سیاسی در ایران است و در آن از مصاحبههای اختصاصی با هادی خرسندی، سید ابراهیم نبوی، رؤیا صدر، ابوالفضل زرویی نصرآباد، فیروزه مظفری، مانا نیستانی، پوریا عالمی، هادی حیدری و ف. م. سخن به عنوان منبع اصلی اطلاعات استفاده شدهاست. فرجامی در سال ۲۰۱۲ (میلادی) به عنوان دانشجوی برجسته دکترا از انجمن بینالملی مطالعات طنز جایزه دریافت کردهاست. وی در سال ۱۳۸۹ از ایران خارج شد و در اسلو نروژ زندگی میکند. محمود فرجامی را در ایران بیشتر به خاطر ترجمه کتاب بیشعوری میشناسیم.
دیدگاه خود را بنویسید