کتاب سعدی و برابری معنای ابیات با قرآن(در گلستان، بوستان و غزلیات) اثری از اصغر حیدری منفرد است که در 392 صفحه از سوی انتشارات سرایی منتشر شده است . ✍️حکیم بزرگ، حضرت سعدی، استاد سخن، از قافله ادیبانی است که دیوان او قرن هاست دژ سترگ زبان و ادب پارسی در پهنه تمدن و ایران فرهنگی است اما او نیز مانند دیگر شاعران بزرگ ایران، برخوردار از رشحات قرآن کریم و روایات بوده و این تاثیر پذیری به صورت آشکار و نهان در دیوان او مشاهده می شود.
هرچند پیشتر، دیگران برای بازنمایاندن میزان تاثیر قرآن در دیوان سعدی، آستین بالا زده اند اما راهی ناتمام بود که آقای اصغر حیدری منفرد را بر آن داشته تا به بررسی کامل تری درباره الهام سعدی از قرآن بپردازد.
در مقدمه کتاب آمده است: در تطبیق محتوایی و انطباق معنایی، گاه یک آیه مرادف با یک بیت یا چند بیت بوده و گاه چند آیه مرادف با یک بیت بوده است و در تمام مراحل نگارش، به ترتیبِ سوره های قرآن عمل شده و در هر سوره نیز ترتیب آیات رعایت شده است. چنانچه یک آیه با چند بیت تطابق داشته، آن ابیات نیز به ترتیب آورده شده اند....کلیّات سعدی را در سه بخش تقدیم کرده ام:
بخش نخست، گلستان.
بخش دوم، بوستان.
بخش سوم غزلیّات، قصائد، مراثی، مثلّثات، ملمّعات، ترجیعات، مفردات و رباعیات.
در مجموع ۶۰۰ آیه از ۹۶ سوره قرآن کریم با ۹۵۶ بیت از کلیّات سعدی تطبیق داده شده است که به تفکیک: گلستان ۱۸۱ آیه از ۵۸ سوره با ۲۵۶ بیت، بوستان ۳۴۱ آیه از ۶۷ سوره با ۲۵۹ بیت و غزلیّات همراه قصائد، مراثی، مثلثات، ترجیعات، ملمّعات، مثنویات و مفردات، ۲۲۳ آیه از ۷۵ سوره با ۴۳۳ بیت تطبیق داده شده است.
دیدگاه خود را بنویسید