«کتاب تبریزی: شهری ایرانی در گذار تاریخ اقتصادی و اجتماعی نخبگان تبریز» به سرگذشت مهمترین کانون شهری شمال غرب ایران در یک دوره مهم پرداخته است. تبریزْ شهری کهن با جایگاهی ممتاز در تاریخ ایران است که فراز و فرود زیادی را در حیات دیرپا و پرتلاطم خود از سر گذرانده است.
کریستف ورنر، استاد برجسته دانشگاه بامبرگ آلمان در این کتاب با تکیه بر منابع دست اول و اسناد به این پرسش پاسخ میدهد که تبریز در گذر از دوره افشاری به دوره قاجاری چه تحولاتی را از سرگذراند و چگونه از مرکز یک حکومت ایالتی به «دارالسلطنه» ایران تبدیل شد.
امتیاز ویژه کتاب اتکای آن بر اسنادی است که کمتر پژوهشگری به آنها توجه داشته و همزمان، رویکرد روششناختی که نویسنده در بهرهگیری از این اسناد اتخاذ کرده است.
حاصل کار گزارشی خواندنی، روش مند و جزئینگر است از تاریخ تبریز در فاصله درگذشت نادرشاه افشار تا تاجگذاری ناصرالدین شاه قاجار که افزون بر تحولات سیاسی، جنبههای مختلف و جذابی از تاریخ اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی شهر را نیز روایت میکند. از این منظر، کتاب برای طیف گسترده و متنوعی از خوانندگان، بهویژه علاقه مندان به تاریخ اجتماعی، اقتصادی و اداری ایران در دوره قاجاریه، تاریخ شهری ایران و نیز، مقولههایی چون نظام زمینداری، وقف، نخبگان محلی، مناسبات مرکز و پیرامون و غیره میتواند سودمند باشد.
این کتاب خواندنی، به قلم شیوا و روان جمال پیرهمرد شتربانی؛ دانشجوی دوره دکتری تاریخ دانشگاه تهران ترجمه و به همت حاج سعید جلالی در انتشارات ستوده منتشر و روانه بازار شده است.
دیدگاه خود را بنویسید