معرفی کتاب بوبول اثر ایرج پزشکزاد
بوبول، شامل چند نمایشنامه طنز و چند قطعه فکاهی و انتقادی از ایرج پزشکزاد، نویسنده کتاب معروف دایی جان ناپلئون است که این مجموعه نیز از شاهکار های این نویسنده زبردست به شمار می رود.
در واقع مجموعه بوبول ، قطعاتی است که ایرج پزشکزاد در روزنامه های مختلف آنها را منتشر کرده است . نشریاتی همچون : فردوسی ، روزنامه اطلاعات ، روشنفکر و …
اکثر قطعات این مجموعه لحن انتقادی و طنزگونه دارد که اسامی قطعات این مجموعه به شرح زیر است :
بوبول
شوشوجان
رودل کامی
موشی
فرهاد بی بنیاد
نسل بیچاره
اولین گفتگوی آدم و حوا
انگور
ورزش سوئدی
خاخا
سواد انگلیسی
مرتاض هی هندی هه
مموش
سبیل منوچ
آخرین آرزو
هدیه فرشتگان
آرتیست بازی
زبانپلوخوری
اسم رمانتیک
ننگ بی پولی
لولو عینکی
بخارات و مضرات
مقدمه مؤلف درباره کتاب :
چند قطعه ای که در این کتاب ملاحظه میفرمائید در سالهای ۱۳۳۳ و ۱۳۳۴ در مجلات تهران منتشر شده است و شاید بعضی از آنها دیگر جنبه انتقادی خود را از دست داده باشند . مثلا قطعه ای که درباره جمع آوری و معتادین به مواد افیونی در باغ مهران نوشته شده ، امروز که به واسطه همکاری دولت و ملت بحمد ا… دیگر حتی یک نخود تر..یا..ک در تمام کشور پیدا نمیشود ، فقط به عنوان اشاره به یک دوره از تاریخ مملکت قابل ضبط است .
همچنین است قطعه «نسل بیچاره» که بنده چند سال پیش بعد از انتشار خبر مقطوع النسل شدن دو نفر از هموطنان دو نفر از هموطنان به دست دو بانوی کوتاه فکر ، نوشتم و چون به علت روشن بینی و عاقبت اندیشی اکثر بانوان کشور واقعه نظیر پیدا نکرده ، اهمیت و تازگی خود را از دست داده است . چند انتقادی که در قسمت آخر کتاب ملاحظه میفرمائید در روزنامه اطلاعات جمعه منتشر شده است . چون با عنوان رسمی انتقاد به رشته تحریر در آمده از قسمت اول مجزی گردیده است .میل داشتم تمام نوشته های خود را پیدا میکردم و منتخبی از آنها را به منظر شما میرساندم ولی متأسفانه هیچ کدام را ضبط نکرده بودم و یافتن این چند قطعه را هم مدیون آقای نعمت ا… جهانبابوئی مدیر «فردوسی» ، آقای دکتر رحمت مصطفوی مدیر «روشنفکر» و آقای احمد شهیدی سردبیر نشریات اطلاعات هستم که بعضی شماره های موجود نشریات خود را در اختیارم گذاشتند و از ایشان بسیار ممنونم .
آشنایی با نویسنده کتاب " ایرج پزشکزاد "
ایرج پزشکزاد متولد سال ۱۳۰۶ در تهران و در گذشته ۲۲ دیماه سال ۱۴۰۰ در لس انجلس است و 94 سال عمر کرد , ایرج پزشکزاد نویسنده و طنزپرداز مشهور و محبوب معاصر بود و او را بیشتر به خاطر خلق رمان داییجان ناپلئون و شخصیتی به همین نام شناخته میشود. در سال ۱۳۵۵ مجموعهٔ تلویزیونی داییجان ناپلئون توسط ناصر تقوایی برگرفته از این رمان ساخته شد. کتاب دایی جان ناپلئون در سال ۱۹۹۶ میلادی توسط دیک دیویس به زبان انگلیسی ترجمه شدهاست.
ایرج خان پزشکزاد اصالتی تهرانی داشت و به اصطلاح بچه تهرون بود , پدرش حسن پزشکزاد یک پزشک و مادرش شاهزاده فکری ارشاد دختر مؤیدالممالک فکری ارشاد بود. معزدیوان فکری نیز دایی او بود. خلاصه در یک خانواده آدم حسابی به دنیا اومده بود و خودشم یک آدم حسابی تمام عیار بود , ایرج خان پس از تحصیل در ایران و فرانسه در رشتهٔ حقوق دانشآموخته شد و به مدت پنج سال در ایران به قضاوت در دادگستری مشغول بود. پس از آن به خدمت در وزارت امور خارجه ایران ادامه داد و آخرین سمتش مدیرکل روابط فرهنگی بود.
وی کار نویسندگی را در اوایل دهه ۱۳۳۰ با نوشتن داستانهای کوتاه برای مجلهها و برگردان نوشتههای ولتر، مولیر و چند رمان تاریخی آغاز کرد. او هنگام کار در وزارت امور خارجه، نویسنده ستون طنز «آسمون ریسمون» در مجله فردوسی نیز بود.
پزشکزاد دربارهٔ خود میگوید:
از پدری پزشک و مادری معلم به دنیا اومدم. تحصیلات ابتدایی و متوسطه در تهران و تحصیلات عالیه رو در فرانسه در رشته حقوق گذراندم. بعد از فارغالتحصیلی به استخدام وزارت امور خارجه درآمدم و به عنوان دیپلمات تا انقلاب در اونجا کار کردم. بعد از انقلاب از کار اخراج شدم به طوری که حتی حقوق بازنشستگی هم شامل حالم نشد. بعد از اون به فرانسه برگشتم و به کار روزنامهنگاری و قلم زنی و نوشتن اراجیف مشغول شدم.
پزشکزاد موفق به دریافت جایزه بیتا در سال ۲۰۱۴ شده بود.
مشهورترین آثار ایرج پزشکزاد
- حاج ممجعفر در پاریس (۱۳۳۳) (خاطرات)
- ماشاءالله خان در بارگاه هارونالرشید (۱۳۳۷) (رمان)
- بوبول (۱۳۳۸) (طنزیات اجتماعی)
- آسمون ریسمون[۱۴] (۱۳۴۲) (طنزیات ادبی)
- داییجان ناپلئون (۱۳۴۹) (رمان)
- ادب مرد به ز دولت اوست تحریر شد (۱۳۵۲) (نمایشنامه)
- انترناسیونال بچهپرروها (۱۳۶۳) (طنر اجتماعی)
- شهر فرنگ از همه رنگ (احتمالاً ۱۳۷۲)[۱۵] (طنزیات اجتماعی)
- خانوادهٔ نیکاختر (۱۳۸۰) (رمان)
- رستمصولتان (۱۳۸۴) (طنزیات اجتماعی)
- گلگشت خاطرات (۱۳۸۶) (طنزیات اجتماعی)
- پسر حاجی باباجان (۱۳۸۷) (نمایشنامه)
- به یاد یار و دیار (۱۳۹۱) (خاطرات)
- صندوق لعنت (۱۳۹۴) (نمایشنامه)
- بلیط خانعمو (نمایشنامه)
دیدگاه خود را بنویسید