یووال نوح هراری به انگلیسی Yuval Noah HArari روشنفکر، تاریخدان و نویسنده کتابهای خردمند,انسان خداگونه,بیست و یک درس برای قرن بیست و یک و کتاب پول است.هراری اهل کشور اسرائیل و استاد تاریخ دانشگاه عبری اورشلیم است.شماری از کتابهای مهم او به ۵۰ زبان دنیا از جمله فارسی ترجمه شده و دیدگاههایش در خصوص تفکر «انسان خداگونه»، او را به یکی از بانفوذترین اندیشمندان معاصر مبدل کرده است. افراد سرشناسی همچون بیل گیتس و باراک اوباما نوشتههای یووال هراری را تحسین کرده اند. او دارای مدرک دکترای تاریخ از دانشگاه آکسفورد میباشد و هماکنون در دانشگاه عبری اورشلیم تدریس میکند.متاسفانه در کمال تاسف وی در کنار این رزومه فوق العاده و موفق یک همجنسگرا هست و همسرش یه آقایی هست به نام یتزیک یهو که در تورنتو کانادا باهم ازدواج کردند هیمن آقا مدیر برنامه هایش نیز هست و خیلی هم همدیگرو دوست دارن و گیاهخوار هستند.
کتابهای یووال نوح هراری، با به چالش کشیدن نظراتی که برای بسیاری قطعی یا نسبتا قطعی است، تلنگری به باورهای انسان میزند و شوکی پرقدرت برای ایجاد یک "انقلاب شناختی" وارد میکند. به اعتقاد او، انسان آینده ناگزیر است خود را بازتعریف کند تا بتواند به شکل طبیعی به حیات ادامه دهد.
یووال نوح هراری را اولین بار در ایران با کتاب انسان خردمند شناختیم.هراری به اوضاع و شرایط کنونی و آینده انسان خردمند علاقه شدیدی دارد. بیشتر پژوهشهای او پاسخ به پرسشهای تاریخی در مقیاس کلان اند: چه ارتباطی میان تاریخ و زیستشناسی وجود دارد؟ تفاوتهای بنیادین میان انسانها و دیگر جانوران چیست؟ آیا تاریخ به سمت و سوی خاصی گرایش دارد؟ از کجا آمدهایم و به کجا میرویم؟
(( قبل از این اینکه به بقیه مقاله بپردازیم لازم دیدم اینو عنوان کنم که یووال نوح هراری یک اسرائیلی تبار هست و تا حدودی میشه حدس زد وابسته به ایده اولوژی دولت اسرائیل کنونی هست ( درسته معمولا از دولت اسرائیل هم انتقاد می کنه مخصوصا در دوره همه گیری کرونا) ولی نمیشه اینو انکار کرد. چون در کتاب انسان خردمند( sapiens ) که در مورد تاریخ بشر هست و معمولا هر کتابی که در مورد تاریخ باشه نام ایران هم به چشم میخوره و کشور ایران یه جورایی اولین مهد تمدن و تاریخ بشر هست,متاسفانه هیچ اسمی از کشور ایران برده نشده))
در سال ۲۰۱۷ یووال هراری در مقالهای بیان کرد، که با ادامهً پیشرفت در فناوری و بهویژه در زمینهٔ هوش مصنوعی تا سال ۲۰۵۰ طبقه اجتماعی تازهای در میان مردم به نام طبقه بدون استفاده پدیدار خواهد شد. انسانهایی که بیکار نیستند، بلکه استخدامنشدنی اند. او همچنین میافزاید، که مواجهه و رسیدگی به مشکلات این طبقه اجتماعی تازه از نظر سیاسی و اجتماعی و اقتصادی یکی از چالشهای بزرگ بشر در آینده است.
او دربارهٔ رفاه جانوران بهویژه حیوانات اهلی بارها سخنرانی کرده و همانطور که گفتیم یک گیاهخوار است. او در نوشتاری در روزنامهٔ گاردین با نام کشاورزی صنعتی یکی از بزرگترین جنایتها در طول تاریخ است میگوید: سرنوشت جانورانی که به شیوهٔ صنعتی پرورش داده میشوند، یکی از بزرگترین مسئلههای اخلاقی این دوره است.
اخیرا با همه گیر شدن ویروس کرونا در جهان یواال نوح هراری اظهار نظرهای جنجانی و جالبی داشت.
به اعتقاد او، علم سرانجام راه خود را در غلبه بر این نوع بحرانها خواهد یافت؛ اما اگر پایههای اساسی زندگی بشر تقویت نشود، پس از کرونا بحرانهای سختتری بشر را تهدید خواهد کرد.
بنابراین تأکید دنیا باید بر تلاش برای زدودن فقر و محرومیت، به ویژه فراگیرشدن و تقویت سیستم درمان و بهداشت، در کل جامعه بشری باشد.
یووال نواح هراری این روزها در مقالهای که در نشریه تایم منتشر کرد و نیز در مصاحبه با کریستین امانپور در شبکه سیانان و همچنین در گفتوگو با برنامه «واقعیت» در شبکه دوم تلویزیون اسرائیل تأکید کرد که در مبارزه با کرونا، بشریت با فقدان رهبری روبهروست و تنها راه غلبه بر بحرانهای مشابه، لزوم حل واقعی آلام مردم جهان است؛ حال آن که بسیاری از سیاستمداران، حتی در اوج بحران کرونا، در اندیشه کنترل بیشتر ملتها هستند.
یووال نواح هراری عملکرد سیاستمدارانی را که بر کشور خود متمرکز شدهاند، در عدم تشکیل رهبری مؤثر و واحد جهانی برای جلوگیری از مبدل شدن بحران کرونا به ابعاد کنونی آن، و اصولاً در بیاثر شدن یا تضعیف نهادهای بینالمللی در رویارویی با بحرانهای بشری، سهیم میداند.
به گفته پروفسور هراری، معضل بزرگی که او شناسایی کرده، این است که دنیا مانند خانوادهای رهاشده است که در آن فرد بالغ مسئولی وجود ندارد یا بزرگتر خانواده از خود سلب مسئولیت کرده است.
هراری میگوید، در برخی مسائل دیگر دنیا که ممکن بود به اندازه ویروس کرونا به جهان ضربه بزند، مانند بحران اقتصادی سال ۲۰۰۸، آمریکا الگوی جهانی بود، «اما در سال ۲۰۱۶، آمریکا آمد و گفت که من "استعفا میدهم"، من دیگر دوستی در دنیا ندارم، تنها منافع من، "اول، من"».
هراری همیشه منتقد سیاست های موجود در کشور اسرائیل نیز هست و کشور خود را در بوجود آمدن بسیاری از مشکلات موجود در جهان مقصر می داند.
اما این پرسش مطرح است که فردا نیز رهبری بیاید و دستنبد بیومتریک به دست شهروندان کشورش ببندد و واکنش و احساسات مثبت و منفی آنها را هنگام شنیدن سخنرانی «رهبر معظم» بسنجد.
به گفته او، به نظر میرسد دنیا در ماجرای ویروس کرونا «با یکی از بزرگترین رویدادهای تاریخ معاصر خود روبهروست. حتی مادربزرگ ۹۸ ساله من که جنگ جهانی را دیده، تجربه مشابه ویروس کرونا را ندارد. تا پیش از این، من تاریخ را از لابهلای اوراق میخواندم، اما اکنون خودم با آن روبهرو هستم. این امر وحشت مرا میافزاید. سخن از رویدادی است که پیامدهای اقتصادی، سیاسی و فرهنگی شگرفی دارد. این عواقب تا سالهای طولانی، حتی بعد از سپری شدن خود ویروس، بر زندگی بشر اثرگذار خواهد بود».
هراری معتقد است که در مقایسه با پدیدههای مشابه در تاریخ بشر، کرونا در شرایطی دامنگیر نسل معاصر شده که علم و جهان آمادهتر از گذشته است. اما مهمتر از ضرباتی که ویروس وارد کرده، از این پس، نحوه عملکرد و همکاری بشریت با یکدیگر اهمیت دارد، نه خود ویروس. آن چه میتواند ویروس را به یک فاجعه جهانی بزرگتر تبدیل کند این پرسش است که آیا این بحران، دشمنی میان انسانها و کشورها و همکاری نکردنشان با هم را بیشتر خواهد کرد یا نه؟
به گفته وی انزوای کشورها و بسته شدن مرزهایشان که این روزها در اکثر کشورهای دنیا شاهد هستیم، الزاماً به مفهوم عدم همکاری بین آنها نیست. مهم مبادله اطلاعات و دادههای مشترک علمی است... نکته مثبتی که یک پزشک در میلان ایتالیا در رسیدگی به بیماران کرونا کشف کند، بسیار زود در نجات انسانی دیگر در جایی دیگر از دنیا مؤثر خواهد بود. نکاتی که چین و کره جنوبی در ماههای گذشته در دست و پنجه نرم کردن با این ویروس آموختند، اکنون در اسپانیا و آمریکا و هرجای دیگری سرمشق است.
به اعتقاد یووال نوح هراری، در مسابقه انسان با ویروس، پیش از آنکه کرونا خطرناکتر شود، علم و دانشمندان برنده خواهند بود؛ اما این امر مشروط است به همبستگی بشریت و وجود رهبران خردورز و دوراندیش.
او میگوید، مطمئناً کرونا نسل بشر را منقرض نخواهد کرد، اما اگر در نتیجه بحران کرونا سیستمهایی تقویت شوند که با بستن دستبند بیومتریک و راههای دیگر شهروندان را ۲۴ ساعت شبانهروز تعقیب کنند و دنیایی داشته باشیم که کشورها دیگر به هم اعتماد نکنند و تجارت جهانی نیز فرو بپاشد، درست است که هنوز اکثر مردم زنده خواهند ماند، اما دنیای خوبی نخواهد بود.
به گفته این مورخ و نویسنده، دنیا حتی اگر به واکسن کرونا دسترسی یابد ولی به این درک نرسد که باید درمان و بهداشت را در همهٔ دنیا تقویت و برای همگان دسترسپذیر کرد، ویروس مهلکتری در انتظارمان خواهد بود.
معرفی آثار یووال نوح هراری
1. انسان خردمند:تاریخ مختصر بشر
کتاب انسان خردمند، تاريخ مختصر بشر ازجمله ي پژوهش هايي است که در جهان با عنوان رويکرد تاريخ کلان طبقه بندي مي شود. کتاب يادشده به قلم يووال نوح هراري از دانش آموختگان مشرب فکري جرد دايموند به رشته تحریر درآمده است.این کتاب به زیبایی هر چه تمام توسط نیک گرگین عزیز به فارسی ترجمه شده و نشر نو منتشر و روانه بازار کرده است.
قلم هراری بینظیر و فوق العاده است به شکلی که بعد از مطالعه چند سطر مخاطب رو جذب خودش می کنه. کتاب به شکلی هست که بهتره با برنامه ریزی و تمرکز مطالعه بشه و حتما تفکری روش باشه,یه جورایی انسان خردمند از اون دست کتاباست که مغز رو وادار به تفکر می کنه.
هراری تاریخ را بدون تعصب و بدون جهتگیری خاصی روایت میکند به جز جاهایی که احساس میشه میشد از نام ایران استفاده بشه ولی نشده. داشته است.
در کتاب سوالهای شگفتانگیزی مطرح میشود و اتفاقات مختلف تاریخ به شکلی استادانه در کنار هم قرار میگیرند. و جالبتر از همه اینکه یووال نوح هراری همهچیز را زیر سوال میبرد و خود او هم مخاطب را دعوت به تفکر دوباره میکند: فایده تاریخ چیست؟ به چه سمتی داریم حرکت میکنیم؟ آیا واقعا سرنوشت انسان امروز روشنتر از دیروز است؟ اصلا آیا سرنوشت و آیندهای روشن در انتظار ماست؟ آیا امروز خوشبختتر از هزاران سال پیش هستیم؟ و ...
خلاصه کتاب انسان خردمند:تاریخ مختصر بشر
هراری تاریخ انسان را از زمان فرگشت انسان باستان در عصر سنگ تا قرن بیست و یکم مرور میکند. وی تاریخ را به چهار بخش تقسیم میکند: انقلاب شناختی، انقلاب کشاورزی، وحدت انسانها و انقلاب علمی. بحث اصلی هراری این است که انسانهای هوشمند به این دلیل بر جهان حاکم شدهاند که تنها حیوانی هستند که میتوانند در تعداد بالا با انعطاف بالایی همکاری کنند. او استدلال میکند که انسانهای ماقبل تاریخ ممکن است مرتکب یک نسلکشی عظیم شده باشند که منجر به انقراض گونههای دیگر انسان مانند نئاندرتالها شده باشد. او در ادامه استدلال میکند دلیل اینکه انسانهای هوشمند میتوانند با انعطافپذیری زیادی همکاری کنند این است که میتوانند به چیزهایی که فقط در تخیلاتشان وجود دارد، مانند خدایان، ملتها، پول و حقوق بشر، باور پیدا کنند. هراری ادعا میکند که تمام سیستمهای بزرگ همکاری مانند ادیان، ساختارهای سیاسی، شبکههای داد و ستد و مؤسسات قضایی در نهایت بر اساس تخیلات انسانی بنا شدهاند.
دیگر بحثهای برجسته هراری این است که پول در واقع یک سیستم اعتماد متقابل است؛ همچنین سیستمهای سیاسی و اقتصادی در واقع شبهمذهبی هستند و تنها تئوریهای اقتصادی یا ایدئولوژیکی نیستند. بحث دیگر این است که انقلاب کشاورزی به عنوان یک وعدهٔ لوکس شروع شد، اما در واقع تلهای بود که باعث شد زندگی مردم از قبل بدتر شود. همچنین امپراتوری موفقترین نظام سیاسی در ۲۰۰۰ سال اخیر بودهاست؛ و این که پول، امپراتوری و مذاهب قدرتهایی هستند که جهان را متحد میکنند. همچنین گفته میشود که رفتار انسان نسبت به حیوانات اهلی از بدترین جنایات بشری در طول تاریخ است. همینطور بحث شدهاست که مردم امروز به میزان قابل توجهی شادتر از ادوار گذشته نیستند؛[۳] و این که انسانها در حال حاضر در روند ارتقای خود به جایگاه خدایان هستند. در واقع هراری بر این نکته تأکید میکند که دلیل برتری انسان بر سایر موجودت داشتن شعور و آگاهی بالاتر نسبت به آنها نبوده بلکه انسانها قادر به همکاری مشترک در سطوح جمعیتی بالاتری میباشند و آنچه باعث چیرگی انسان بر محیط پیرامون خود کرده داشتن آگاهی بینالاذهانی بوده والا انسان به تنهایی شاید نسبت به سایر موجودات کم توانتر بوده باشد.
کتاب انسان خردمند:تاریخ آینده بشر
انسان خداگونه: تاریخ مختصر آینده به انگلیسی " Homo Deus "کتابی نوشته یووال نوح هراری است که برای اولین به زبان عبری در اسرائیل در سال ۲۰۱۵ و به زبان انگلیسی در سال ۲۰۱۶ منتشر شد. در ایران کتاب در سال 1397 توسط خانم زهرا عالی ترجمه و انتشارات نشر نو منتشر و راهی بازار کرد.این کتاب به بیش از بیست زبان ترجمه شده و همچنین در لیست کتابهای برتر نشریه تایم آمدهاست.
در واقع این ادامه کتاب بسیار مهم و جنجالی انسان خردمند است که توسط انتشارات نشر نو و با ترجمهٔ نیک گرگین منتشر شده است. این کتاب بعدها توسط آقای نیک گرگین مجددا ترجمه و راهی بازار شد که با احترام به خانم زهرا عالی ترجمه نیک گرگین بسیار کاملتر,روان تر هست و سانسور و ممیزی هایی که ترجمه خانم زهرا عالی اعمال شده بود در ترجمه نیک گرگین وجود نداره و این نسخه اصلا سانسور نداره.
هراری در کتاب انسان خداگونه پیشامدهای احتمالی در آینده را بررسی میکند. و این گونه استدلال میشود که انسانها طی قرن ۲۱ کوشش میکنند تا بتوانند به شادی، جاودانگی و قدرت خداگونه دست پیدا کنند. و در سرتاسر کتاب هراری با توجه به وقایع گذشته و حال سعی میکند شیوهٔ رسیدن انسان به این خواستهها را پیشبینی کند.
انسان خردمند بر جهان چیره میشود.
فصل اول به رابطه میان انسان و حیوانات و عواملی که باعث تسلط انسان بر آنها شد میپردازد.
انسان خردمند به جهان معنا میبخشد
در ادامه بیان میکند که انقلاب زبانی و واقعیتهای قراردادی همچون کشورها، مرزها، پول و ... سبب شد تا همکاری و تعاملهای منعطف و گستردهای میان انسانها صورت بگیرد. انسانها از حیوانات به دلیل باور به همین واقعیتهای قراردادی و تخیلی توانست پیشی بگیرد و رشد کند و گسترش پیدا کند. هراری همچنین بیان میکند که انسان گرایی در واقع نوعی مذهب است که بجای خدا انسان را مورد پرستش قرار میدهد.
انسان خردمند کنترل شرایط را از دست میدهد
پیشرفتهای تکنولوژیکی قابلیت معنا بخشیدن انسانها به زندگی را مورد تهدید قرار میدهند. هراری این احتمال را که ممکن است یک انسان ابرقدرت یا یک انسان خداگونه جایگزین انسانها و جوامع انسانی شود بررسی میکند. وی کتاب را با این پرسش که خطاب به خوانندگان است به پایان میرساند: چه اتفاقی برای جوامع و سیاست و زندگی روزانه خواهد افتاد اگر الگوریتم های ناهوشیار اما بسیار هوشمند ما را از خودمان بهتر بشناسند؟
همچنین هراری اعلام میکند که هم اکنون ما برای کمک گرفتن از دستیارهای هوشمند خود تمام اطلاعات خود را در دسترس شرکت هایی نظیر گوگل و فیسبوک قرار داده ایم و هم اکنون وقوع یک آنفولانزای همه گیر را قبل از سازمان بهداشت، گوگل خواهد فهمید. حال چه میشود اگر تمام اطلاعات در دست یک. سیستم مرکزی پردازش قرار بگیرد که نه تنها بسیار باهوش هست بلکه نوعی از هشیاری و " من" بودن را هم کسب کرده است.
هرارری همچنین حدس میزند که انسان قرن 21 در حال گذار از انسان گرایی و شروع دوره دیتاایسم هست. (اطلاعات محوری) که در این برهه این اطلاعات هست که مهمترین عامل هست و محور همه چیز هست. درواقع مبحث گردش اطلاعات و گردش آزاد اطلاعات و جلوگیری از سانسور اطلاعات و تقاضا برای دسترسی آزاد همه به اطلاعات همه بخش هایی از دیتاایسم هستند. البته جمله آخر کتاب این است که این مطالب پیشگویی نیستند چون تاریخ نشان داده انسان هیچوقت پیشگوی خوبی نبوده و تنها فرضیاتی هستند که ممکن است رخ دهند و شاید هم بشریت کلا مسیر دیگری انتخاب کند.
کتاب بیست و یک درس برای قرن بیست و یکم (21 درس برای قرن 21)
کتاب ۲۱ درس برای قرن بیست و یک کتابی است سومین کتاب نویسنده پرفروش یووال نوح هراری نوشته شدهاست که در اوت ۲۰۱۸ توسط اسپیگل و گرا در ایالات متحده و توسط جاناتان کیپ در انگلستان منتشر شدهاست.
این کتاب اولین بار در ایران در سال 98 توسط خانم سودابه قیصری ترجمه و توسط انتشارات پارسه منتشر و راهی بازار شد.اما به مانند کتاب انسان خداگونه پس از مدتی ترجمه کاملتر و بدون سانسور این کتاب توسط نیک گرگین وارد بازار کتاب شد.
با توجه به گذشته دور در انسان خردمند: تاریخچه مختصری از انسان (۲۰۱۱) و با آینده دور در انسان خداگونه: تاریخچه مختصری از فردا (۲۰۱۶)، هراری کتاب "در ۲۱ درس برای قرن 21 " بر زمان حال تمرکز کردهاست. در مجموعهای از مقالات آزاد، بسیاری بر اساس مقالاتی که قبلاً منتشر شدهاست، تلاش میکند تا مشکلات تکنولوژیکی، سیاسی، اجتماعی و وجودی که انسانها با آن روبرو هستند، حل کند.
خلاصه کتاب ۲۱ درس برای قرن ۲۱
در کتابهای قبلی نویسنده، خواننده به نحوی با داستان روبرو بود. داستانی که گذشته و آینده را روایت میکرد اما در این کتاب روایت تاریخی وجود ندارد و کتاب از درسهای مختلفی تشکیل شده است. همانطور که از عنوان کتاب نیز مشخص است، کتاب شامل ۲۱ درس است که به چالشهای جدی حال حاضر و آینده نزدیک تاکید دارند. این ۲۱ درس در پاسخ به سوالات مختلفی هستند اما وجه مشترک همه این درسها پاسخ به این سوال است که واقعا در دنیای امروز چه اتفاقی در حال رخ دادن است؟ و مهمتر از آن، معنای این اتفاقات چیست؟
۲۱ درس موجود در این کتاب در ۵ بخش دستهبندی شده است. بخش اول به چالش تکنولوژیک میپردازد که شامل چهار فصل آرمانزدایی، کار، آزادی و برابری است. در بخش اول نویسنده مجددا به این نکته تاکید دارد که انسان بیشتر به قصهها توجه دارد و به همین موضوع فکر میکند اما نکته اصلی اینجاست که در دنیای امروز، قصههای مهم و گسترده جهانی در حال از بین رفتند هستند. این موضوع در حالی است که ادغام بیوتکنولوژی و تکنولوژی اطلاعات ما را با بزرگترین چالشهای بشر تاکنون مواجه میکند.
بخش دوم کتاب به چالش سیاسی میپردازد و شامل فصلهای جامعه، تمدن، ناسیونالیسم، دین و مهاجرت است. در این بخش نشان داده میشود که ادغام بیوتکنولوژی و تکنولوژی اطلاعات، هسته مدرن ارزشهای آزادی و برابری را تهدید میکند و هر چارهای برای چالش تکنولوژیکی باید با همکاری جهانی همراه باشد. اما ناسیونالیسم، مذهب و فرهنگ، بشر را به اردوگاههای خصمانه تقسیم و مشارکت در سطح جهانی را بسیار مشکل کرده است.
بخش سوم که یأس و امید نام دارد شامل فصلهای تروریسم، جنگ، فروتنی، خدا و سکولاریسم میشود. این بخش شاید چالشیترین بخش کتاب باشد که نویسنده اعتقاد دارد با وجود چالشهای بیسابقه و اختلافهای شدید، اگر ترسهایمان را کنترل کنیم و کمی از عقایدمان کوتاه بیایم، شاید بشر بتواند بر مشکلاتی مانند تروریسم و جنگ فایق آید.
بخش چهارم کتاب ۲۱ درس برای قرن ۲۱ حقیقت نام دارد که شامل درسهای جهل، عدالت، پسا-حقیقت و افسانه علمی میشود. یووال در این بخش میپرسد که تا کجا میتوانیم پیشرفتهای جهانی را درک کنیم و تبهکاری را از عدالت تشخیص دهیم؟ او نشان میدهد که فرآیندهای جهانی پیچیدهتر از آن شدهاند که هرکسی به راحتی بتواند درکشان کند. در این بخش به ما نشان میدهد که چگونه میتوان حقیقت را درباره جهان فهمید و چه کاری باید انجام دهیم تا قربانی تبلیغات و خبرهای جعلی نشویم. این بخش را میتوان مهمترین بخش کتاب به حساب آورد.
بخش آخر کتاب که انعطافپذیری نام دارد سه درس را به نامهای تعلیم و تربیت، معنا و مراقبه شامل میشود. نوح هراری در این بخش تهدیدهای متفاوت را کنار هم قرار داده است و نگاهی کلیتر انداخته است. سوالهای اساسی و تفکر برانگیز در این بخش مطرح میشود. در زمانهای که داستانهای قدیمی فروریخته و تاکنون داستان جدیدی برای جایگزینی آنها پیدا نشده، ما که هستیم؟ چه کاری باید در زندگی انجام دهیم؟ به چه مهارتهایی نیاز داریم؟
کتاب پول "تاریخ مختصر پول"
کتاب پول چهارمین کتاب یووال نوح هراری است که در اواخر سال 2019 توسط انتشارات پنگوئن منتشر شده است . کتاب پول ایران هم در اواخر سال 99 توسط مهدی نمازیان ترجمه و توسط انتشارات نون منتشر و راهی بازار شد که اخیرا این کتاب با ترجمه نیک گرگین عزیز نیز در اختیار مخاطبان قرار گرفته است.
در این کتاب یووال نوح هراری به تشریح تاریخچه پول و آینده ای که برای آن در مقایسه با ارزهای دیجیتال رقم می خورد می پردازد. هراری در این کتاب ویرایشی از چند متنی که در آثار دیگرش درباره پول نگاشته ارائه داده و آن را در اثر مستقلی با عنوان «پول» جمع کرده است.
پول چگونه اختراع شد؟ چرا چنین نقش مهمی در زندگی هایمان ایفا میکند؟ آیا اسباب شادی ما را فراهم میکند یا اینکه حاصلی جز تلخ کامی ندارد؟ بشر کدر آینده چه برنامه ای برای پول دارد؟
یووال نوح هاراری با وضوح و بینش درخشان خود تاریخچه ی پول را از اولین سکه ها تا اقتصاد قرن بیست و یکم تشریح می کند و نشان می دهد که چطور همه ی ما در آستانه یک انقلاب هستیم، فارغ از اینکه ما آن را دوست داشته باشیم یا نداشته باشیم.
نظر شما در مورد کتابهای یووال نوح هراری چیست؟ اگر کتاب های یووال نوح هراری رو مطالعه کردید تجربیاتتون حتما با ما در میان بگزارید.
خرید کتاب انسان خردمند ترجمه نیک گرگین با تخفیف ویژه
خرید کتاب انسان خداگونه ترجمه نیک گرگین با تخفیف ویژه
خرید کتاب 21 درس برای قرن 21 ترجمه نیک گرگین با تخفیف ویژه
خرید کتاب پول نوشته یووال نوح هراری ترجمه نیک گرگین با تخفیف ویژه
دیدگاه خود را بنویسید