کاغذ بالک چیست ؟
کاغذ بالک یا کاغذ بالکی به انگلیسی: Bulky Book Paper که در ایران با نامهای کاغذ سبک و کاغذ سوئدی نیز شناخته میشود، این نوع کاغذ امروزه بیشتر در کشور های توسعه یافته در صنعت چاپ و نشر مورد استفاده قرار میگیرد.
کاغذ بالک نسبت به کاغذهای معمولی یا همان کاغذ تحریر سبکتر اما ضخیمتر است و تقریبا شبیه کاغذهای تولید داخل کشور است به مانند کاغذ پارس و کاغذ مازندران است ولی از کیفیت بالایی برخوردار است .این کاغذ در دو رنگ طبیعی کرمی و طوسی تولید میشود. کاغذ بالک دارای رنگ مناسب برای مطالعه (رنگ چوب) است و برای سفید شدن کاغذ از مواد شیمیایی استفاده نمیشود. ضخامت کاغذ بالک از کاغذهای عادی بیشتر، اما متخلخل است. فرایند شیمیایی روی آن انجام نمیشود و بهصورت مکانیکال تولید میشود و در نتیجه دوباره به چرخه طبیعت بازمیگردد و محیط زیست را آلوده نمیکند. این کاغذهای معروف به کتاب سبز دارای نشان استاندارد محیط زیستی بینالمللی (FSC) است. امکان کپی کردن کتاب از روی این کاغذ بسیار سخت است که مهترین مزیت این نوع کاغذ در جهان محسوب می شود و کمک شایانی به کپی رایت کرده است ولی در ایران با کیفیت عالی کپی و اسکن می شود 😁 . کاغذ بالکی علاوه بر چاپ کتاب، در موارد دیگری همچون چاپ اوراق اداری، پاکت، سربرگ و تبلیغات نیز کاربرد دارد.بهترین و با کیفیت ترین کاغذ بالک مربوط به کشور سوئد است.
تفاوت کاغذ تحریر و کاغذ بالک
کاغذ تحریر عادی که در ایران برای چاپ کتاب استفاده می شود با وزن ۷۰ گرم، ضخامتی معادل ۹۰ تا ۹۵ میکرون دارد برای دستگاه های پرینتر نیز از کاغذ 80 گرم استفاده می شود و مرغوب ترین کاغذ تحریر برای کشور اندونزی می باشد.در حالیکه کاغذ بالک ۵۵ گرمی، ضخامتی بین ۱۰۰ تا ۱۱۰ میکرون دارد، همچنین کاغذ بالکی ۶۰، ۷۰ و ۸۰ گرمی، به ترتیب ضخامتی بین ۱۱۰ تا ۱۲۰ میکرون، ۱۲۶ تا ۱۴۰ میکرون و ۱۴۴ تا ۱۶۰ میکرون دارد.در لیران برای چاپ کتاب ها معمولا از کاغذ بالک 55 و 60 گرم استفاده می شود.برای دستگاه های پرینتر کمتر از کاغذ بالک استفاده می شود و برخی از پرینتر ها امکان چاپ روی کاغذ بالک را ندارند.
مزیت دیگر کاغذ بالک در کتابهای قطوری است که با کاغذ بالک چاپ میشوند علاوه بر این که وزن کمتری دارند این امکان را دارند که به راحتی به حالت بازشده در هنگام مطالعه بمانند و پیشروی چشم خواننده بسته نشوند. حتی میتوان کتاب را تا جایی که خوانده شد روی میز رها کرد و از بستهشدن کتاب و گمشدن صفحه موردنظر باکی نداشت.
کاغذ بالک برای کتاب هایی که تصویر دارند اصلا مناسب نیست و در کتابهایی که دارای تصاویر گرافیکی هستند حتما باید از کاغذ تحریر یا گلاسه استفاده شود.
چاپ روی کاغذ بالک سخت تر از چاپ روی کاغذ تحریر است و چاپخانه داران خیلی رابطه خوبی با کاغذ بالک ندارند 😁
به گفته صحافی داران کاغذ بالک به مانند کاغذ های ایرانی تیغ دستگاه های برش را سریع کند می کنند که اصلا به مزاج صحافی ها خوش نمی آیند اما از لحاظ چسبندگی خیلی بهتر از کاغذ تحریر بهم می چسبند که یک مزیت برای کاغذ بالک به حساب می آید.
در کل کاغذ بالک خیلی با مزاج تولید کننده ها جور نیست و بیشتر به نفع خواننده است تا تولید کننده .بسیاری از مردم کاغذ بالک را با کاغذ کاهی اشتباه می گیرند و تصور می کنند که کاغذ بالک قیمت کمتری نسبت به کاغذ تحریر دارد و برخی ناشران به همین دلیل از این نوع کاغذ استفاده می کنند که اصلا اینچنین نیست و کاغذ بالک گرانتر از کاغذ تحریر است و دردسر های خود را نیز دارد.
نظر شما درباره کاغذ بالک چیست؟ ترجیح می دهید کتابی که تهیه می کنید کاغذ بالک باشد یا کاغذ تحریر سفید ؟ نظرات خود را با ما در میان بگذارید.
دیدگاه خود را بنویسید