کتاب انسان خردمند:تاریخ آینده بشر
انسان خداگونه: تاریخ مختصر آینده به انگلیسی " Homo Deus "کتابی نوشته یووال نوح هراری است که برای اولین به زبان عبری در اسرائیل در سال ۲۰۱۵ و به زبان انگلیسی در سال ۲۰۱۶ منتشر شد. در ایران کتاب در سال 1397 توسط خانم زهرا عالی ترجمه و انتشارات نشر نو منتشر و راهی بازار کرد.این کتاب به بیش از بیست زبان ترجمه شده و همچنین در لیست کتابهای برتر نشریه تایم آمدهاست.
در واقع این ادامه کتاب بسیار مهم و جنجالی انسان خردمند است که توسط انتشارات نشر نو و با ترجمهٔ نیک گرگین منتشر شده است. این کتاب بعدها توسط آقای نیک گرگین مجددا ترجمه و راهی بازار شد که با احترام به خانم زهرا عالی ترجمه نیک گرگین بسیار کاملتر,روان تر هست و سانسور و ممیزی هایی که ترجمه خانم زهرا عالی اعمال شده بود در ترجمه نیک گرگین وجود نداره و این نسخه کاملترین نسخه موجود از این کتاب است.
هراری در کتاب انسان خداگونه پیشامدهای احتمالی در آینده را بررسی میکند. و این گونه استدلال میشود که انسانها طی قرن ۲۱ کوشش میکنند تا بتوانند به شادی، جاودانگی و قدرت خداگونه دست پیدا کنند. و در سرتاسر کتاب هراری با توجه به وقایع گذشته و حال سعی میکند شیوهٔ رسیدن انسان به این خواستهها را پیشبینی کند.
انسان خردمند بر جهان چیره میشود.
فصل اول به رابطه میان انسان و حیوانات و عواملی که باعث تسلط انسان بر آنها شد میپردازد.
انسان خردمند به جهان معنا میبخشد
در ادامه بیان میکند که انقلاب زبانی و واقعیتهای قراردادی همچون کشورها، مرزها، پول و ... سبب شد تا همکاری و تعاملهای منعطف و گستردهای میان انسانها صورت بگیرد. انسانها از حیوانات به دلیل باور به همین واقعیتهای قراردادی و تخیلی توانست پیشی بگیرد و رشد کند و گسترش پیدا کند. هراری همچنین بیان میکند که انسان گرایی در واقع نوعی مذهب است که بجای خدا انسان را مورد پرستش قرار میدهد.
انسان خردمند کنترل شرایط را از دست میدهد
پیشرفتهای تکنولوژیکی قابلیت معنا بخشیدن انسانها به زندگی را مورد تهدید قرار میدهند. هراری این احتمال را که ممکن است یک انسان ابرقدرت یا یک انسان خداگونه جایگزین انسانها و جوامع انسانی شود بررسی میکند. وی کتاب را با این پرسش که خطاب به خوانندگان است به پایان میرساند: چه اتفاقی برای جوامع و سیاست و زندگی روزانه خواهد افتاد اگر الگوریتم های ناهوشیار اما بسیار هوشمند ما را از خودمان بهتر بشناسند؟
همچنین هراری اعلام میکند که هم اکنون ما برای کمک گرفتن از دستیارهای هوشمند خود تمام اطلاعات خود را در دسترس شرکت هایی نظیر گوگل و فیسبوک قرار داده ایم و هم اکنون وقوع یک آنفولانزای همه گیر را قبل از سازمان بهداشت، گوگل خواهد فهمید. حال چه میشود اگر تمام اطلاعات در دست یک. سیستم مرکزی پردازش قرار بگیرد که نه تنها بسیار باهوش هست بلکه نوعی از هشیاری و " من" بودن را هم کسب کرده است.
هرارری همچنین حدس میزند که انسان قرن 21 در حال گذار از انسان گرایی و شروع دوره دیتاایسم هست. (اطلاعات محوری) که در این برهه این اطلاعات هست که مهمترین عامل هست و محور همه چیز هست. درواقع مبحث گردش اطلاعات و گردش آزاد اطلاعات و جلوگیری از سانسور اطلاعات و تقاضا برای دسترسی آزاد همه به اطلاعات همه بخش هایی از دیتاایسم هستند. البته جمله آخر کتاب این است که این مطالب پیشگویی نیستند چون تاریخ نشان داده انسان هیچوقت پیشگوی خوبی نبوده و تنها فرضیاتی هستند که ممکن است رخ دهند و شاید هم بشریت کلا مسیر دیگری انتخاب کند.
جملاتی از کتاب انسان خداگونه
در طول تاریخ، اولین بار است که انسانها بیشتر بر اثر پرخوری میمیرند تا فقر غذایی! بیشتر بر اثر کهولت میمیرند تا بیماریهای واگیردار! و بیشتر از آن که به دست سربازان و تروریستها و جنایتکاران کشته شوند، خودکشی میکنند. در ابتدای قرن بیستویکم، احتمال مرگ انسانهای عادی از زیادهروی در خوردن همبرگرهای مکدونالد بهمراتب بیشتر از خشکسالی، ویروس اِبولا یا حملهٔ القاعده است…
انسانی که از مرگ و میرِ ناشی از گرسنگی و بیماری و خشونت کاسته است، اکنون هدفش غلبه بر سالخوردگی و حتی خودِ مرگ است. انسانی که از چنگ بدبختی و فلاکتِ نکبتبار نجات یافته است، اکنون هدفش رسیدن به خوشبختیِ کامل است. و انسانی که از سطح امر حیوانیِ تنازع بقا فراتر رفته است اکنون هدفش تبدیلِ انسان خردمند به انسان خداگونه است.
این کتاب، ریشههای وضع کنونیِ بشر را کاوید تا ما را از قید آنها رها سازد و به ما امکان دهد تا دربارهٔ آینده به شیوههای بسیار خلاقانهتری بیندیشیم. هدف این کتاب این است که به جای محدود کردن افقهای دیدمان با پیشبینیِ فقط یک سناریوی قطعی چشماندازهای وسیعتری پیش روی ما بگشاید و ما را از طیف بسیار گستردهتری از گزینهها آگاه کند. همانطور که بارها تاکید کردهام، هیچکس واقعا نمیداند بازار کار یا نظام خانواده یا زیستبوم در سال ۲۰۵۰ میلادی چه وضعی خواهد داشت؟ یا هیچکس نمیداند که [در آن زمان] چه دین و آیین، نظام اقتصادی یا ساختار سیاسیای بر جهان حاکم خواهد بود…
آنگاه که هوش مصنوعی، اغلبِ وظایف شناختی را بهتر از انسانها انجام دهد، تکلیف بازار کار چه خواهد شد؟ شکل گرفتن طبقهٔ بزرگ جدید، شامل آدمهایی بهلحاظ اقتصادی بیمصرف چه پیامدهای سیاسی خواهد داشت؟ زمانی که نانوفناوری و داروهای باززاینده و حیاتبخش انسانهای هشتاد ساله را به پنجاه سالگی برگردانند، چه بر سر روابط بشری و خانوادهها و صندوقهای بازنشستگی میآید؟ آنگاه که فناوری زیستی به ما امکان دهد، بچهٔ طراحیشده داشته باشیم و شکافی بیسابقه بین فقیر و غنی پدید آوریم، جامعه بشری راه به کجا خواهد برد؟
خرید کتاب انسان خداگونه ترجمه نیک گرگین از ارزانترین فروشنده
دیدگاه خود را بنویسید