واریس دیری (waris dirie) اهل کشور سومالی در افریقا است، وی یک مانکن و مدل مشهور بینالمللی ، نویسنده و سخنگوی حقوق زنان در آفریقاست و به عنوان سفیر سازمان ملل متحد در راه توقف بریدن آلت زنانه (ختنه زنان) جهان فعالیت میکند.
پدر و مادر این مدل معروف از عشایر کشو افریقایی و فقیر سومالی سومالی هستند. واریس دیری در زندگی نامه خود پدر و مادرش را به نیکی یاد می کند. علاوه بر او ، این خانواده یازده فرزند دیگر نیز داشت ، اما فقط شش نفر زنده ماندند ، از جمله قهرمان داستان ما. او یادآوری می کند که از کودکی با یک شخصیت عصیانگر متمایز شده بود ، که به خاطر آن دختر بیش از یک بار مجازات شد. بزرگترین آرزوی او داشتن یک جفت کفش بود - کودکان سومالی در تمام طول سال را بدون کفش سپری می کنند . اما اکنون آرزوهای وی به واقعیت تبدیل شده و تمام برندهای مشهور دنیا آرزو دارند تا کفش هایشان را او بپوشد و حتی بابت پوشیدن آن ها مبالغ بسیار زیادی از آن ها طلب می کند.
اما همچنان خاطراتی از دوران کودکی دارد که به خاطر آوردن و یادآوری آنها برایش ناراحت کننده و درد آور است. واریس دیری در سن پنج سالگی , ختنه می شود. او این عمل را بسیار وحشیانه توصیف می کند و عقیده دارد این عمل همچنان در بسیاری از کشورهای آفریقایی یک اتفاق معمول است و این کار معمولاً در شرایط کاملاً ابتدایی به وسیله قابله یا زنی دهاتی و بدون هیچگونه داروی بیهوشی انجام میشود.
واریس دیری در خاطرات خود بیان می کند که بعد از خته شدن مدت بسیاری را بیهوش می شود . حتی پس از ده ها سال ، او خاطرنشان می کند که به بهبودی کامل جسمی و روانی نرسیده است.
از این پس واریس تصمیم میگیرد دربارهٔ ختنه شدنش صحبت کند. ابتدا به این دلیل که این موضوع او را عمیقاً آزار دادهاست و علاوه بر مشکلات جسمی هیچگاه نتوانستهاست به لذت رابطه جنسی پی ببرد؛ و دلیل دیگر اینکه حالا به عنوان زنی بالغ از کشورش میتواند به جای تمامی زنان هموطنش که سکوت کردهاند کاری بکند. امروز واریس به عنوان سفیر سازمان ملل متحد در راه توقف ختنه زنان جهان فعالیت میکند.
واریس دیری در ۱۲ سالگی از زندگی کوچ نشینی صحرایی و ازدواج اجباری فرار کرد چون پدرش در مقابل پنج شتر، او را به عقد مردی شصت ساله درآورده بود. واریس راهی شهری شد که خواهرش در آن زندگی می کرد. دختر برای فرار از دست حیوانات وحشی مجبور شد در صحرا سرگردان شود. او به طرز معجزه آسایی از تجاوز جنسی نجات یافت و از صحرای سخت سومالی گذشت و در آخر به لندن رفت. یک عکاس انگلیسی در لندن زیبایی و استعداد او را کشف میکند و سرانجام واریس یک مدل (مانکن) شد.
واریس دیری در کتابی (به نام گل صحرا) درباره بیوگرافی ، زندگی شخصی خود ، آنچه را که باید در آن زمان طی می کرد ، بیان می کند.
واریس دیری در کنار مادرش
واریس دیری در کنار فرزندش
کتاب گل صحرا (خاطرات و زندگی نامه واریس دیری)
معرفی کتاب های واریس دیری
در حال حاضر فقط سه جلد کتاب از واریس دیری منتشر و راهی باز شده است اما هر سه کتاب بسیار موفق بوده و همچنان در لیست پرفروشترین کتاب های نیویورک تایمز و سایت آمازون قرار دارد.
کتاب گل صحرا
تاب «گل صحرا» رمان واقع گرایانه بسیاری زیبایی است از واریس دیری و کتلین میلر، خاطرات کودکی و نوجوانی واریس دیری و چگونگی ناقص سازی جنسی (ختنهٔ زنان) و فرارش از آفریقا بهسوی لندن را شرح میدهد.
- Desert Dawn در این کتاب شرح میدهد چگونه سفیر سازمان ملل متحد در راه توقف ختنه زنان جهان شد.
- کتاب «کودکان صحرا» نیز کتاب دیگری از واریس دیری به همراه روزنامهنگار کورینا میلبورن است که در تحقیقات خود میزان رواج ناقص سازی جنسی زنان در اروپا را نشان دادند
در سال ۲۰۰۹، یک فیلم با همین نام (گل صحرا) از این کتاب اقتباس شدهاست. کارگردان این فیلم پیتر هرمان و بنجامین هرمان بوده و لیا کبده، بازیگر اهل اتیوپی، نقش واریس دیری را در آن بازی میکند.
بخش هایی از متن کتاب گل صحرا
مادرم یکی از شاهکارهای طبیعت را روی من گذاشت.واریس به معنی گل صحراست.گل صحرا در محیط های بی آب و علف می روید،جایی که کمتر موجود زنده ای می تواند در آن زنده بماند.گاهی اتفاق می افتد که یک سال هم در کشورم باران نمی بارد.اما وقتی بالاخره باران می بارد و زمین پر گزد و خاک را می شوید،معجزه رخ میدهد و گل ها ظاهر می شوند.گل صحرا رنگ نارنجی مایل به زرد درخشانی دارد و به همین دلیل زرد رنگ محبوب من بوده است. واریس دیری زنی فوق العاده است.روح او مانند زیبایی اش نفس ذرسینه حبس می کند.روزها مدل بین المللی و سخنگوی خقوق زنان در آفریقاست وشب های رویای بازگشت به خانه ،به وطنش سومالی را در سر می پروراند.وقتی واریس دواذه سال بیش ترنداشت،از زندگی کوچ نشینی صحرایی فرار کرد.چون پدرش در مقابل پنج شتر ترتیب ازدواجش را با مرد غریبه ای شصت ساله داده بود.او از صرای سخت سومالی می گذرد و به لندن جایی که به وسیله ی عکاسی کشف می شود،سفر می کند .اما او با خود خاطرات ناگوار ودرد و رنج واقعی سنتی کهن را به همراه مبرد:ختنه،وقتی که او فقط پنج سال داشت ،ختنه شد.
کتاب بچه های صحرا
کتاب بچه های صحرا پرده از واقعیت پنهانی بر می دارد و جزئیات و روند تحقیق و تفحص هایی را مرور می کند که پیرامون مثله سازی جنسی زنان در اروپا صورت گرفته است.
بدیهی است وقتی از این رسم شوم صحبت می شود، ناخودآگاه ذهن به جستجوی مناطقی می پردازد که ظاهرا هنوز با تمدن فاصله ی زیادی دارند. اما این کتاب نشان می دهد نه فقط در آفریقای خشن یا آسیای سنت گرا بلکه این عمل در قلب جهان مدرن نیز انجام می گیرد: اروپا !
کتاب طلوع صحرا (سرگذشتنامه زنان سومالی و فعالیت های سیاسی زنان اصلاح طلب)
این کتاب براساس سرنوشت واقعی واریس که ریشه در خانواده ای مسلمان و صحرا نشین در سومالی دارد اما برای در امان ماندن از ازدواج با مردی شصت ساله مجبور به ترک سرزمین خود و فرار می شود نوشته شده است. دیری که همواره در آرزوی بازگشت به زادگاه و وطنش به سر می برد، در شرایطی پای به سرزمینش می گذارد که آتش جنگ و هرج و مرج در آن شعله ور است. او در پی آگاهی از خاستگاه خود و نگاهی مجدد به زادگاهش است.
بخش هایی از متن کتاب
وقتی بچه بودیم، هروقت اسم بابا را می شنیدیم تن مان می لرزید. حتی فکر کردن به بابا هم در من ایجاد اضطراب می کرد. هنوز هم نسبت به آن مرد احساساتی داشتم و خیلی دلم می خواست او را ببینم. دلم می خواست به چشمان پدرم نگاه کنم. دلم می خواست ببیند دختر کوچولویی که مدام به او دستور می داد، الان چه شکلی شده. دلم می خواست پدرم صورتم را ببیند؛ صورتی که روی جلد مجلات و در فیلم ها ظاهر شده است؛ چهره ای که همه جای دنیا آن را می شناسند. می خواستم جملاتی را که به من گفته بود، برایش یادآوری کنم: «تو بچه ی من نیستی، تو دیگر از کجا آمدی.» این جملات قلبم را جریحه دار کرده بود و شاید همین باعث شد تا این همه سال برنگردم.
دیدگاههای بازدیدکنندگان
آیدا محمد زاده
زندگی سختی رو پشت سر گذاشته😕😣
582 روز پیش ارسال پاسخ